Manik Depresif Hastalık Nedir, Neden Olur?
Uçmadan sürünmeye, taşmaktan hareketsizliğe, tam güçlülükten tükenmişliğe doğru salınan bir sarkaç gibidir “iki uçlu duygu durum bozukluğu”. Ciddi ve insan hayatını oldukça olumsuz etkileyen bir psikiyatrik hastalıktır. Tıpta bu duruma manik depresyon, manik depresif hastalık, iki uçlu mizaç bozukluğu, iki uçlu duygu durum bozukluğu, bipolar bozukluk gibi isimler verilir. Temel özelliği mani ve depresyon dönemlerinin yaşanmasıdır.
Manik depresif hastalık toplumun yüzde birini, başka bir deyişle 650 bin civarında vatandaşımızı etkilemektedir. Her yaşta başlayabilir ancak genellikle ergenlik ya da genç erişkinlik döneminde başlar ve ömür boyu tekrarlayabilir.
Bu hastalığın belli bir nedeni yoktur. Öncelikle kalıtım ve biyolojik faktörlerle ilişkili olup stres veren olaylar ortaya çıkışı tetiklemektedir. Bu hastalığı yaşayanların sinir sisteminde, hücreler arasında iletimi sağlayan bazı salgılarda (noradrenalin, serotonin ve dopmanin) düzensizlik vardır. Genlerdeki problemin buna yol açtığı düşünülmektedir. Bir şeylere üzülmekle manik depresif olunmaz ancak manik depresif olmaya yatkın bir kişinin hastalığı stresle ya da alkol/madde kullanmakla ortaya çıkabilir. Çoğu zaman ise belirgin bir stres yoktur.
Hastalık dönemleri haftalar ya da aylar sürer ve gerek hastanın gerekse ailesinin ve etrafındakilerin hayatında büyük problemlere yol açar. Tedavi edilemediğinde kötüleşir. İlaçlarla kontrol altına alınabilir. Bu ilaçlar şeker hastalığı ya da yüksek tansiyonda olduğu gibi hastalığı ortadan kaldırmaz ancak belirtilere karşı koruyucudur. Koruyucu ilaçları düzenli kullanan kişiler genellikle yeniden hastalanmazlar.